سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خاک، منبعی تجدیدناپذیر - همشهری آنلاین


 

  • خاک، منبعی تجدیدناپذیر - همشهری آنلاین

    به گزارش همشهری آنلاین، فائو نوشت: خاک یک منبع طبیعی متناهی است، به این معنا که اگر خاک از بین برود و یا تخریب شود، بازیابی آن در مدت عمر انسان امکان‌ناپذیر است. خاک به‌عنوان مؤلفه‌ای مرکزی در منابع سرزمینی، توسعه کشاورزی و پایداری بوم‌شناختی، بنیان و اساس تولید غذای انسان، خوراک دام، سوخت، فیبر و بسیاری از دیگر خدمات اکوسیستمی حیاتی است.

    گستره طبیعی خاک‌های حاصل‌خیز محدود است. این گستره محدود تحت فشار فزاینده انواع کاربردهای رقیب برای کاشت محصولات کشاورزی، جنگلداری، چراگاه‌ها، مراتع، شهرنشینی و تأمین نیازهای جمعیت رو به ‌رشد جهان برای تولید غذا و انرژی همچنین استخراج مواد معدنی خام قرار دارد.

    در این شرایط ضرورت دارد تا نقش و ارزش خاک را به ‌خاطر ظرفیت‌ تولیدی‌اش همچنین نقش‌آفرینی آن در تأمین امنیت غذایی و حفظ خدمات کلیدی اکوسیستمی مورد توجه قرار دهیم.

    • چالش‌های کلیدی

    همانگونه که در شعار امسال فائو به مناسب روز جهانی خاک– «فرسایش خاک را متوقف کنید تا آینده‌مان را حفظ کنیم» – مورد تأکید قرار گرفته است، فرسایش، به عنوان یکی از اشکال تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای کارکردهای خاک در بسیاری از مناطق جهان همچون آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین، خاور نزدیک و شمال آفریقا است. فرسایش خاک سه اثر عمده بر رشد و عملکرد محصولات کشاورزی دارد: حذف سطح حاصل‌خیز خاک، مخلوط کردن خاک‌های فشرده لایه‌های زیرین با لایه سطحی خاک و کاهش فضای مناسب برای ریشه‌زایی گیاهان‌ در خاک.

    به‌طور کلی، تخریب خاک ماحصل شیوه‌های ناپایدار بهره‌برداری و مدیریت اراضی همچنین رخدادهای شدید اقلیمی است که این عوامل نیز به نوبه‌ خود ناشی از متغیرهای مختلف اجتماعی، اقتصادی و حکمرانی هستند.

    امروزه، 33 درصد اراضی این کره خاکی بر اثر فرسایش، شور شدن، تراکم، اسیدی ‌شدن و دیگر آلودگی‌های شیمیایی به درجات مختلفی از متوسط تا بسیار شدید دچار تخریب شده‌اند. نرخ کنونی تخریب خاک تهدیدکننده ظرفیت نسل‌های آتی بشر برای تأمین نیازهای اولیه‌شان است. با توجه به امکان محدود باقی‌مانده برای توسعه نواحی کشاورزی، مدیریت پایدار خاک‌های کشاورزی کره زمین و تولید پایدار کشاورزی به گزینه‌هایی الزامی جهت معکوس کردن روند فعلی تخریب خاک و تأمین امنیت غذایی امروز و فردای جهان تبدیل شده‌اند.

    کاربرد بهینه‌تر آب، استفاده کمتر از آفت‌کش‌ها و بهبود سلامت خاک می‌توانند به‌طور میانگین موجب افزایش 79 درصدی عملکرد محصولات کشاورزی شوند.

    فائو در چارچوب مأموریت جهانی‌اش و در راستای دستیابی به منافع محلی، ملی و جهانی همچنین افزایش امنیت غذایی و بهبود معیشت روستایی، کشورهای عضو خود را به اتخاذ رویکردهای یکپارچه سیستمی در حوزه مدیریت منابع سرزمینی تشویق و ترغیب می‌کند.

    • خاک، عنصری مهم برای تنوع‌ زیستی

    خاک میزبان و در بردارنده یک ‌چهارم تنوع زیستی موجود روی کره ‌زمین است.

    خاک یکی از پیچیده‌ترین اکوسیستم‌های موجود در طبیعت و یکی از متنوع‌ترین سکونت‌گاه‌های روی کره زمین است. خاک در بر گیرنده ترکیبی از ارگانیسم‌های مختلفی است که با یکدیگر تعامل داشته و در چرخه‌های جهانی که ضامن تداوم حیات روی کره زمین هستند، ‌ نقش‌آفرینی می‌کنند.

    در هیچ جایی از طبیعت، گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی به مانند خاک به صورت در هم فشرده وجود ندارند. یک گرم خاک حاوی میلیون‌ها موجود زنده و چندین هزار گونه باکتری است. با این حال، این تنوع زیستی از آنجا که زیر زمین قرار داشته و در برابر چشمان آدمی نیست، کمتر شناخته ‌شده است.

    • فرسایش خاک، تنوع زیستی و کشاورزی

    فرسایش، ‌ به عنوان یکی از انواع تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای خاک در بسیاری از نقاط جهان است؛ این مسئله در شعار امسال روز جهانی خاک - «فرسایش خاک را متوقف کنید تا آینده‌مان را حفظ کنیم» – نیز بازتاب یافته است. فرسایش، ‌ با حذف حاصل‌خیزترین لایه خاک، موجب کاهش تنوع زیستی می‌شود.

    کیفیت و سلامت خاک تا حد زیادی تعیین‌کننده میزان تولیدات و پایداری بخش کشاورزی همچنین کیفیت محیط زیست بوده و به میانجی این دو متغیر تأثیر به‌سزایی بر سلامت کره زمین، حیوان و انسان دارد. بهبود تنوع زیستی خاک اهمیتی حیاتی برای اطمینان ‌یافتن از سلامت خاک، امنیت غذایی و تغذیه فردای بشر دارد.

    یافته‌های علمی ارائه شده از سوی فائو نشان می‌دهند که نظام‌های کشاورزی و شیوه‌های بوم‌شناسی‌کشاورزی همچون کشاورزی ارگانیک، تناوب محصولات زراعی و کشاورزی حفاظتی می‌توانند به‌صورتی پایدار بهره‌وری زراعی را بدون تخریب منابع خاکی و آبی افزایش دهند.




فیلم | پدیده‌ای نادر؛ ماری که خودش را می‌خورد


 

  • فیلم | پدیده‌ای نادر؛ ماری که خودش را می‌خورد

    به گزارش همشهری آنلاین، در فرهنگ لغات فارسی واژه "خودخوری" برای ما آشناست. منظور از آن آزار ناخواسته خود است که رنج و ناراحتی برای فرد به بار می‌آورد. اما این فیلم تصویری واقعی از خوردن خود، توسط یک مار افعی است.

    دانشمندان فقط می‌گویند این مار به یک عارضه مبتلا شده است. اما نوع عارضه و دلیل آن را نمی‌دانند.




ورود سامانه بارشی جدید | کاهش 10 درجه‌ای دما در برخی مناطق


 

  • ورود سامانه بارشی جدید | کاهش 10 درجه‌ای دما در برخی مناطق

     به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، صادق ضیاییان با بیان اینکه طی امروز در برخی مناطق واقع در شرق و شمال شرق کشور بارش پراکنده رخ می‌دهد، اظهار کرد: از بعد از ظهر امروز با شمالی شدن جریان‌ها روی دریای خزر و ورود سامانه بارشی جدید، بارش باران در سواحل غربی خزر آغاز می‌شود.

    وی ادامه داد: فردا در استان‌های ساحلی خزر مناطقی از شمال غرب و شمال شرق و ارتفاعات البرز بارش باران، وزش باد و در نقاط مرتفع و سردسیر بارش برف رخ می‌دهد. روز جمعه نیز در استان‌های واقع در شمال غرب، غرب، جنوب غرب، سواحل غربی و مرکزی خزر و استان های واقع در دامنه‌های البرز مرکزی و دامنه‌های زاگرس مرکزی بارش باران، برف و وزش باد و در مناطق جنوبی رعد و برق پیش‌بینی می‌شود.

    ضیاییان با اشاره به این که روز شنبه بارش در نیمه غربی کشور تشدید می‌شود، تصریح کرد: در این روز رگبار و رعد و برق در برخی نقاط هرمزگان و سواحل دریای عمان نیز پیش‌بینی می‌شود.

    وی با بیان اینکه روز یکشنبه در اغلب مناطق کشور بارش باران خواهیم داشت، گفت: دمای هوا امروز در سواحل دریای خزر بین 4 تا 6 درجه افزایش پیدا می‌کند و طی روزهای پنج‌شنبه و جمعه بین 5 تا 10 درجه کاهش خواهد یافت، همچنین از بعد از ظهر امروز تا جمعه دریای خزر و طی روزهای جمعه و شنبه شمال و مرکز خلیج فارس مواج خواهد بود.

    وی در پایان درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده تصریح کرد: آسمان تهران فردا نیمه ابری همراه با غبار صبحگاهی و در بعد از ظهر وزش باد با حداقل دمای 4 و حداکثر دمای 12 درجه سانتیگراد و طی روز جمعه نیمه ابری تا ابری همراه با مه صبحگاهی و بارش باران با حداقل دمای 5 و حداکثر دمای 9 درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود.




فارس ویدئویی از آتش زدن‌ها و تخریب‌ها منتشر کرد | لیدرهای عملیاتی


 




حداد عادل: نباید به اسم اسلامی‌سازی در تحول علوم انسانی افراط و تفریط کرد


 

  • حداد عادل: نباید به اسم اسلامی‌سازی در تحول علوم انسانی افراط و تفریط کرد

    به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، غلامعلی حداد عادل در یکصد و هفتادمین جلسه شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی افزود: تلاش‌هایی که در حدود 10 سال اخیر در مورد تحول علوم انسانی در هر چهار بعد اسلامی‌سازی، روزآمدسازی، بومی‌سازی و کارآمدسازی صورت گرفته، بی‌سابقه است.

    عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: نه قصد انکار و نفی تلاش‌های گذشته را داریم و نه از نقد و انتقاد آزرده می‌شویم.

    وی پس از ارائه بررسی سرفصل‌های آموزشی و برنامه درسی مقطع کارشناسی ارشد رشته معماری و ارائه گزارش کارگروه مربوطه در شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی که به لزوم بازنگری این سرفصل‌ها و برنامه‌ها با گذشت بیش از دو دهه از زمان تصویب، توجه به اقلیم محیطی و همچنین به‌روزرسانی برخی سرفصل‌ها تأکید داشت، گفت: معماری یکی از وجوه برجسته تمدن اسلام و ایران است و به همین دلیل این رشته درسی از یک پیشینه مناسب برخوردار است.

    دکتر حداد عادل در بخش دیگر این جلسه درباره نامگذاری رشته‌های تحصیلی نیز گفت: نام‌گذاری رشته تحصیلی باید دارای منطق باشد و اگر این منطق انضباط رعایت نشود آشفتگی ایجاد می‌کند. همچنین در برنامه درسی باید میان سرفصل‌های قبلی و سرفصل‌های جدید تفکیک وجود داشته باشد.

    عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تصویب کلیات برنامه آموزشی و سرفصل درسی رشته معماری در مقطع کارشناسی ارشد، اظهار داشت: حکمت اسلامی در مورد معماری دارای نظریه و سخن است. همچنین ایران در قبل و پس از اسلام دارای مکتب معماری مخصوص بوده و باید دانشجوی معماری در این زمینه نیز آگاهی داشته باشد. این موضوع در ساخت مساجد در کشورمان نمود بارزی دارد و مساجد ایرانی از نظر شکل ظاهری، کاملاً مجزا با مساجد سایر کشورهای اسلامی هستند.

    وی با طرح این انتقاد که متأسفانه ساختمان‌سازی و معماری در شهر تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی، نمایانگر معماری اسلامی ایرانی نیست، خاطرنشان کرد: جنبه‌های حکمی و نظری معماری اسلامی ایرانی می‌تواند در این سرفصل‌ها گنجانیده شود. اگر معمار با فرهنگ ایرانی و اسلامی آشنا نباشد به مقلد صرف معماران غربی تبدیل می‌شود.

    عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه در معماری اسلامی و ایرانی عناصر این تمدن مانند حیاء، دین‌داری، رعایت حریم خصوصی و ... کاملاً مشهود است، تاکید کرد: تمرکز برای تربیت معمار توانمند در حوزه فرهنگ ایرانی و اسلامی به صورت عینی و محسوس، لازم است.